Форум Старого Угриньового

Теми для публікацій та розмов


Бандерія
12 червня 2010 (адм.)

ОГОЛОШЕННЯ!
12 червня 2010 (адм.)

Новини
24 лютого 2010 (журн.)

Політика і влада
12 січня 2010 (доп.)

Угриновія
20 грудня 2009 t.fedoriw (краєзнавець)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 93.170.64.101 Тема: Політика і влада

Молоді війти  Прикарпаття активізуються

та закликають до співпраці колег з усієї України

 

 Вже втретє, цього разу в місті Івано-Франківську , 2 червня,  зібрались молоді сільські голови Прикарпаття на чергове засідання Асоціації.  Учасники засідання опрацювали  такі питання: Статут територіальної громади – мала конституція:  засади підготовки, процедура схвалення та реєстрація» (доповідали  перший заступник начальника головного управління юстиції в області Володимир Ковальчук та начальник відділу правової роботи Галина Печіль), «Перспективи розвитку бюджетної системи в контексті змін до Бюджетного Кодексу України» (заступник начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Назар Косаревич), «Альтернативні джерела ресурсів для розвитку громади – досвід міста Івано-Франківська та підпорядкованих сільських рад» (начальник відділу енергозбереження та комунальних підприємств виконкому Івано-Франківської міської ради Мирослав Мельникович), Мотивація профспілкового членства (завідувач організаційного відділу обкому профспілки працівників держустанов Михайло Мельник).

 Молодих голів привітав керуючий справами Івано-Франківського міськвиконкому Андрій Лис.  З інформацією про діяльність Асоціації з часу останньої зустрічі ознайомив присутніх голова об»єднання Середньоугринівський сільський голова Тарас Федорів. У ході обговорення також виступили: Марія Дмитрук- секретар Асоціації, Фітківський сільський голова Надвірнянського району, Іван Ковальчук – Ямницький сільський голова Тисменецького району, Микола Гриньов – Підмихайлівський сільський голова з Рогатинщини та інші члени Асоціації.

 Також молоді голови побували у Микитинецькій сільській раді Івано Франківської міськради (сільський голова – Михайло Сіщук), де ознайомились із умовами праці трудового колективу, діяльністю первинної профспілкової організації, досвідом роботи із залучення інвестицій для соціально-економічного розвитку села). Цікавою для гостей була екскурсія до сільського музею, відвідання Народного Дому, огляд пам»ятних місць населеного пункту.

 Підсумковими рішеннями Асоціації передбачено активізувати роботу учасників над розробкою і схваленням Статутів територіальних громад, спільно працювати над інвестиційними проектами , ініціювати згуртування  сільських рад Прикарпаття на засадах нещодавно підписаного Президентом України профільного закону.  Голова Асоціації Тарас Федорів сподівається, що вже незабаром починання  прикарпатців  щодо поєднання зусиль  молодих і перспективних війтів  пошириться у всеукраїнському масштабі.

2 липня 2009

Ip: 93.170.64.101 Тема: Політика і влада
Сільські голови висловили позицію

Сільські голови Калущини (Івано-Франківська область) підтримують свого колегу – сільського голову родинного села Степана Бандери Тараса Федоріва на посаду голови Калуської РДА.

Лист підтримки від сільських голів Калущини нещодавно був скерований до Івано-Франківської ОДА.

'Ми, сільські голови Калуського району Івано-Франківської області... вважаємо, що таке важливе питання, як призначення на вакантну сьогодні посаду голови Калуської РДА нового керівника, мало б вирішуватись із врахуванням побажань територіальної громади, зокрема жителів населених пунктів району. В цей непростий час нестабільності й наростання кризових явищ: відсутність коштів на вирішення найгостріших проблем, наявність заборгованості й незавершення відновлювальних робіт за наслідками минулорічної повені, загострення політичних протиріч, – районну виконавчу владу мала б очолити людина, яка має значний досвід успішної роботи в місцевому самоврядуванні Калущини, добре знає проблеми людей, на ділі довела спроможність їх ефективно вирішувати, не належить до жодного із конфліктуючих політтаборів, користується авторитетом серед краян.

Такою кандидатурою, на наше переконання, є Середньоугринівський сільський голова (обирався тричі), голова Асоціації самоврядних громад Калущини 'Бандерівський край', а віднедавна й керівник об'єднання молодих сільських голів Прикарпаття Федорів Тарас Федорович, який незважаючи на свій порівняно незначний вік (33 роки) вже досить тривалий час працює на благо не тільки рідного Старого і Середнього Угриновів, але й територіальної громади району
в цілому.

... сподіваємось на підтримку та схвалення нашої пропозиції, віримо, що врахування думки активу сільських громад буде ще одним позитивним сигналом про повернення довіри державних органів до базового рівня української влади, стане запорукою взаємопорозуміння й дасть позитивний імпульс до реформування й подальшого динамічного розвитку Калущини'.

27 квітня 2009 року голова Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру Павло Андрусяк направив лист на ім'я голови Івано-Франківської ОДА із проханням підтримати на посаду голови Калуської РДА кандидатуру Тараса Федоріва.

Як повідомив Павло Андрусяк, кандидатуру Тараса Федоріва підтримує 18 із 28 сільських голів Калущини.

'Це не політична 'захцянка' однієї з партій. Є відповідний лист підтримки, засвідчений підписами 18 сільських голів району, при цьому підписанти належать до різних партій від ЄЦу, НСНУ, КУНу, УНП до БЮТу.

Тарас Федорів пройшов хорошу практику на базовому рівні місцевого самоврядування, тобто знає усі проблеми району із середини, має практику та досвід роботи. Вважаю, що саме таким чином повинно відбуватись призначення на посаду очільника району. Пріоритетом для вибору мають бути особисті характеристики людини та її підтримка в районі, а не політична доцільність', – зазначив Павло Андрусяк.

30 квітня 2009

Ip: 93.170.64.101 Тема: Політика і влада

Звітні збори угринівської громади

Бунтар | 2.04.2009 23:28

0
Рейтинг
0


Голосів 'за'
0

Голосів 'проти'
0

Традиційним стало проведення на початку весни загальних зборів громадян, на яких заслуховується звіт сільського голови, обговорюються плани на поточний рік. Враховуючи складні перипетії в державі цьогорічна зустріч земляків Степана Бандери з владою мала стати особливою.

Звітні збори угринівської громади
Перед староугринівцями, які доволі чисельно зійшлися до Народного Дому зінформацією про здобутки й втрати 2008-го року виступив місцевий голова Тарас Федорів, також вони були вислухані делегованими від РДА заступником з питань АПК, куратором сільської ради Дмитром Жекалом та начальником відділу освіти Михайлом Срібняком.

Хоч минулого року, значною мірою через підготовку до 100-річчя Степана Бандери, у його рідному селі було зроблено немало: переведено на газ і модифіковано систему опалення клубу, бібліотеки, відремонтовано більшість сільських вуличок, побудовано нову об'їздну дорогу з твердим покриттям по вул. Гетьмана Мазепи до Меморіального комплексу, прокладено майже кілометр газопроводу по вул. С. Петлюри, виконано значний обсяг берегоукріплювальних робіт, почало функціонувати вуличне освітлення (перша черга), відновлено родинний будинок Бандерів, встановлено в'їздний пам'ятний знак, завдяки активній роботі реорганізованого церковного комітету, який очолив Василь Кобиляк, оновлюється церква В'їзду Господа в Єрусалим, у якій служив колись батько Провідника ОУН о. Андрій Бандера і якій напередодні виповнилось 80 років., громадяни (Іван Фіртась, Мирослав Грицак, Марія Ільків та інші) у своїх виступах звернули увагу на невиконання деяких обіцянок влади, що давались громаді при попередніх зустрічах з районним керівництвом, наголосили на теперішніх найактуальніших проблемах села: робота громадського транспорту (ПП 'Західавтотранс'), відсутність достатньої кількості крісел у Народному Домі, гальмування відкиття дитячого садка, жахливий стан центральної сільської дорого.

На жаль аналогічні збори в Середньому Угринові районна влада проігнорувала. Не виявивши бажання зустрітись із селянами, керівництво РДА, натомість, віддало перевагу проведенню звіту перед вчителями Староугринівської школи.

А гострих проблем у віддаленому селі також немало, насамперед: припинення через борги перед підрядниками відновлювальних робіт за наслідками стихії (берегоукріплення, ремонт моста, кладок), не включення до Генплану ремонту приміщення Старої сільської ради, що є аварійним, хоч є пам'яткою села, недостатня підтримка ентузіазму з відродження культури (аматорський хоровий колектив одержав статус 'народного', відкрито музей ім. родини Марчаків, а необхідні кошти для їх утримання,оплати праці художнього керівника відсутні.

Хоча власні надходження сільського бюджету як у минулому році, так і за перший квартал 2009р. перевиконуються, врізана дотація та криза, що все більше охоплює країну вцілому і наш край зокрема не вселяє особливих надій на швидке розв'язання проблем

2 квітня 2009

Ip: 93.170.64.101 Тема: Політика і влада
Народна правда
http://narodna.pravda.com.ua/local/49b830914d1a2/

Бандері – звання Героя України!

Бунтар | 11.03.2009 23:43

Депутати рідного села Провідника ОУН ухвалили звернення до вищих органів влади про необхідність гідного вшанування свого земляка, ім'я якого стало символом боротьби за волю України і сподіваються на підтримку багатьох місцевих громад та вірять у торжество історичної справедливості.

Із закликом вшанувати пам'ять Провідника українського націоналістичного руху на найвищому загальнодержавному рівні виступають депутати Середньоугринівської сільської ради, які одностайно підтримали ініційоване громадською організацією 'Бандерівське земляцтво' звернення до вищих органів влади України з цього приводу, а також сподіваються, що аналогічні рішення будуть прийняті представницькими органами всіх громад, з якими пов'язана доля славної родини Бандерів, міст і сіл, де діють музеї та встановлено пам'ячники на честь Національного Героя України.

Зокрема, у документі говориться наступне:

'Ім'я Степана Бандери стало символом незламної віри в свободу народів і кожної людини, значення його громадсько-політичної діяльності та національно-визвольної боротьби виходить далеко за межі суто української території. Соборність України завжди була лейтмотивом життєдіяльності родини Бандерів: Степан Бандери був активним поборником комуно-більшовизму як історичного ката України, організатора Голодомору на Великій Україні. За єднання і взаємну підтримку всіх українців всупереч кордонам і окупаційним режимам у своїх проповідях виступав о. Андрій Бандери, безневинно розстріляний у Києві в липні 1941р. (стосовно священика-мученика вселенською церквою розпочато беатифікаційний процес). У складі Південної Похідної групи ОУН загинув у1943р. в с. Піски на Миколаївщині брат Провідника – Богдан Бандера, два інші брати були замордовані в фашистському концтаборі 'Освенцим'. Все життя провели в сталінських таборах сести Бандери.

Свідченням всеукраїнського авторитету Провідника ОУН є географія вшанування його пам'яті: його пам'ятники вже встановлені в багатьох містах і селах України, повертається до українців його багата творча спадщина, досліджується життєпис визначної особистості.

Про те, що пошана до С.Бандери є всезагальною, давно здолала кордони Галичини і навіть Західної України свідчать, наприклад, результати проекту 'Великі Українці', в ході якого за лідера українських націоналістів як уособлення українства проголосувало більше чверті мільйона учасників (більше 16%): мешканців усіх українських земель. Тисячі людей з усього світу щороку відвідують музеї С.Бандери в Старому Угринові, Дублянах, Волі-Задеревацькій, Тростянці, Стрию, Ягольниці, Івано-Франківську, беруть участь у масових заходах, приурочених до різних даних. Всупереч багаторічній практиці оббріхування і перекручувань справжня біографія цілої славної родини, яка поклала на олтар волі свої життя повертається до наших громадян у всій своїй чистоті й величі
'.

Земляки Бандери пропонують:

1. Присвоїти Степану Бандері звання Героя України.

2. Розробити і забезпечити реалізацію на загальнодержавному рівні програми заходів з підтримки закладів і установ, які досліджують і популяризують життя та діяльність С.Бандери, збройну боротьбу ОУН-УПА та інших збройних формувань, що відстоювали незалежність нашої Батьківщини.

3. Проголосити 2009-й – роком Степана Бандери.

Урочисті заходи з нагоди 50-их роковин смерті С.Бандери підготувати й провести на загальнодержавному рівні.

4. Ініціювати перевезення праху Провідника ОУН на Батьківщину і перепоховання у рідній землі.

5. Активізувати дії, спрямовані на прийняття законодавчих актів щодо визначення статусу борців за волю й незалежність України, в тім числі ветеранів національно-визвольного руху 30-50-их рр. ХХ ст. під стягами ОУН-УПА, забезпечити достойний рівень їхнього соціального захисту.


Під час сесії сільської ради обговорювались й інші поточні питання життєдіяльності громади Старого і Середнього Угриновів: розробка і забезпечення реалізації плану соціально-економічного і культурного розвитку сіл у 2009р., оформлення правовстановлюючих документів громадянами та на громадські об'єкти, відведення землі під індивідуальне житлове будівництво, наповнення бюджету розвитку громади за рахунок приватизації, участь у конкурсах проектів, надання матеріальної допомоги ветеранам національно-визвольного руху, підготовка (спільно із селами-сусідами) фестивалю 'Бандерія'. Розглянуто заяви й скарги громадян, прийнято відповідні рішення. Депутатам та присутнім громадянам було дано роз'яснення з актуальних проблем: облік членів особистих селянських господарств, оформлення нотаріальних дій у виконкомі сільради, використання земельних паїв, продовження відновлювальних робіт після минулорічної повені тощо.

До наступного засідання спільними зусиллями народних обранців та працівників сільської ради має бути зібрано й узагальнено дані для паспортизації місцевих доріг. Планується під час загальних зборів, за участю районного керівництва, представників райавтодору, обговорити стан центральної сільської транспортної артерії, яка, по-суті,перетворилась у нездоланну перешкоду як для легкового транспорту, так і для маршрутного автобуса, ще трохи і швидку медичну допомогу угринівцям можна буде, в разі необхідності, надавати хіба що за допомогою авіації. Сільський актив переконаний, що кожен житель має зробити свій внесок у ремонт доріг і, водночас, жевріє ще надіє й на допомогу з боку влади.


© 2007 - 2009, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на 'Народну правду' та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу 'Фото' – тільки за згодою автора.
'Народна правда' не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: support@narodnapravda.com.ua

11 березня 2009

Ip: 93.175.192.9 Тема: Політика і влада

Сьогодні у селі Бандери засідає новостворена Асоціація молодих сільських голів Прикарпаття

Лютий05200911:55

5 лютого у селі Старий Угринів Калуського району провела своє перше засідання Асоціація молодих сільських голів Прикарпаття, що є дорадчим і консультативним органом при обласній організації профспілки працівників державних установ. Тема зібрання сільських війтів – «Розвиток місцевого самоврядування в сучасних умовах, його наближення до Європейських стандартів». Про це сьогодні, 5 лютого, власкора ЗІКу повідомили у прес-службі голови обласної ради.

Про організацію роботи Середньоугринівської сільської ради з питань соціально-економічного та культурного розвитку її території розповів колегам її 33-річний голова і водночас голова Асоціації Тарас Федорів. Мова йшла і про проблеми створення та утримання сільських музеїв.

Завідувач організаційного відділу обкому профспілки працівників держустанов Михайло Мельник вів мову про «мотивацію профспілкового членства», залучення працівників органів місцевого самоврядування до профспілки працівників державних установ.

Учасники Асоціації молодих сільських голів області затвердили Положення про Асоціацію, відвідали місцевий історико-меморіальний музей Степана Бандери та відновлену садибу родини Провідника ОУН.

Довідка ЗІКу.

Згідно Положення, Асоціація молодих сільських голів Івано-Франківщини розробляє рекомендації та здійснює заходи щодо удосконалення, розвитку та зміцнення місцевого самоврядування, забезпечення громадського порядку в селах, захисту прав, свобод членів профспілки, покращення екологічної обстановки, розвитку національних та культурних традицій. Асоціація молодих сільських голів Івано-Франківщини підзвітна у своїй діяльності Президії обкому профспілки працівників державних установ. Обласний комітет профспілки працівників державних установ очолює Ніна Гушпіт

14 лютого 2009

³
газета
Тема: Політика і влада

Допомогу батьківщині Степана Бандери запропонували і Угринови інших областей

“Повінь наробила багато лиха в Угриновах, особливо — в Середньому,  — розповідає голова сільської ради Тарас Федорів. — За кілька годин бурхливі води річки Бережнички та сільських потічків зруйнували у кількох місцях дорогу в Середньому Угринові, розмито кількасот метрів берегової лінії, знесено практично всі кладки. Особливо прикрою для жителів вулиці Івана Франка стала майже повна руйнація містка до цього найвіддаленішого кутка, який спільними зусиллями громадян і місцевої влади, за ініціативою депутата сілської ради Михайла Андрейківа будували тривалий час. Майже 5 км дороги змушені тепер долати пішки середньоугринівці до автобусної зупинки.

Зазнали значних збитків близько півсотні сільських господарств, зокрема, капітального ремонту потребують будинки Івана Паньківа, Марії Василів, Михайла Іванківа, Надії Паращиняк. Були залиті водою хати по вулицях Шевченка, Шухевича, Українських Героїв у Середньому Угринові, Загірській, Повстанської Армії. Пошкоджені численні господарські об’єкти, замулені або й повністю змиті земельні ділянки.

Розміри збитків уточнюються. Остаточні списки потерпілих затверджені на позачерговій сесії сільської ради, яка відбулася 3 серпня. Прийнято рішення про шляхи ліквідації наслідків стихії. Вже ведуться райавтодором роботи з відновлення дороги на Середній Угринів. У найближчі дні РДА пообіцяла розпочати фінансування ремонту моста до садівничих товариств. Є запевнення районної та обласної влади (на днях в Угринові побували голова районної ради Василь Прокопів та голова РДА Іван Живачівський, голова обласної ради Ігор Олійник), що буде надано допомогу в ремонті й інших об’єктів (Народного дому і приміщення сільської ради в Середньому Угринові), а також — у благоустрої Старого Угринова. Адже, за попередніми підрахунками, матеріальні втрати громади сягнули 1,5 млн. грн.

Водночас, угринівці намагаються самотужки усувати надзвичайну ситуацію. Наприклад, мешканці вул. Загірської, не чекаючи нічиєї команди, відремонтували свою кладку. За сприяння Центру зайнятості організовується розчищення русла річки, завалів під мостами і кладками, ремонт пошкоджених приміщень. Розпочались виплати матеріальних допомог. Свою лепту пообіцяли внести й представники компанії “Лендком”, яка віднедавна орендує в Середньому Угринові землю та інші небайдужі керівники й громадяни.

Лихо ще більш згуртувало громаду і, що особливо приємно, угринівці Калущини не залишились одинокими в час випробувань, тому що до сільської ради відразу після повені зателефонували й запропонували допомогу побратими з Угриновів інших областей України”.

4 грудня 2008

³
газета
Тема: Політика і влада

У камені постав Степан Бандера…

У камені постав Степан Бандера…

У камені постав Степан Бандера…

Такого величного свята уже давно не було на Калущині. Цієї неділі, 12 жовтня, у селі Грабівка Калуського району урочисто відкрито пам’ятник провідникові ОУН Степанові Бандері (робота скульптора Петра Штаєра), збудований за фінансової підтримки уродженця села, народного депутата України Зіновія Шкутяка.

 Зранку священики відправили у сільській церкві службу Божу. У місцевій школі пройшли спортивні “Веселі старти” для школярів довколишніх сіл — Середнього Угринова, Бережниці, Завою та Грабівки. На спортивному майданчику пройшов районний огляд-конкурс стройової пісні школярів Калущини. Також було освячено новозбудовану каплицю Матері Божої та пам’ятник Степанові Бандері.

З вітальними словами до присутніх на святі звернулися народні депутати України Зіновій Шкутяк та Роман Ткач, голова ОДА Микола Палійчук, письменник, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Степан Пушик, син Головнокомандувача УПА Романа Шухевича Юрій Шухевич, представник родини Бандер Зіновій Давидюк, голова Калуської районної ради Василь Прокопів та голова Калуської станиці братства УПА Степан Петраш. У всіх виступах підкреслювалася визначна роль Степана Бандери в історії України та у національно-визвольній боротьбі українського народу. Всі промовці приділяли увагу проблемам сьогодення та необхідності консолідації всіх державницьких сил навколо Президента України Віктора Ющенка. Степан Пушик у своєму виступі піддав критиці Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко.

У концертній програмі з нагоди відкриття пам’ятника Степану Бандері до 100-річчя з дня його народження виступили народний артист України Володимир Пірус, заслужений журналіст Богдан Кучер, народна аматорська хорова капела “Галичина” ВАТ “Івано-Франківськцемент”, муніципальний оркестр народної музики “Рапсодія” з обласного центру, учнівський духовий оркестр музичної школи села Підмихайля, народний аматорський вокальний ансамбль “Намисто” районного НД, співачка Лідія Максим’як та інші.

4 грудня 2008

³
газета
Тема: Політика і влада

Угринів готується до ювілею славного земляка

Угринів готується до ювілею славного земляка В рамках підготовки до святкування 100-річчя провідника ОУН С.Бандери в історико-музейному комплексі у Старому Угринові 8 квітня 2008 року проведено чергове виїзне засідання оркомітету, в якому взяли участь заступники голів обласної державної адміністрації В.Гладій та обласної ради Ю.Романюк, голова Калуської райдержадміністрації І.Живачівський, директор Музею визвольних змагань Прикарпатського краю С.Каспрук, члени оргкомітету.
Обговорено питання підготовки музею до 100-річчя С.Бандери –облаштування та озеленення прилеглої території, відновлення меморіальної частини комплексу – збереженої частини родинного будинку Бандер. Особлива увага приділялась питанню доопрацювання та максимального наповнення новими експонатами музейної експозиції. План заходів передбачає виконання різнопланових завдань: від ремонтних робіт до проведення наукових конференцій та видання книг. Зокрема, буде проведено ремонтно-реставраційні роботи будівлі історико-меморіального музею Степана Бандери в Старому Угринові та благоустрій території цілого комплексу. Буде розроблено новий тематико-експозиційний план музею та родинної хати Провідника ОУН. Окремо заплановано реконструкцію та реставрацію родинної хати С.Бандери, трасування її фундаментів та добудову кімнат. В рідному селі С.Бандери буде проведено благоустрій території, здійснено ремонт під’їзних доріг до меморіального комплексу.
Впродовж літніх місяців цього року молодіжні організації зможуть провести свої вишкільні табори на базі меморіального комплексу.
Сьогодні, під час проведення Весняної толоки, заплановано висадити саджанці дерев на прилеглій до музею території за участю членів національної скаутської організації України НСОУ «Пласт».


4 грудня 2008

Ip: 194.44.114.51 Тема: Політика і влада

Місто Бандера: перспективний проект чи фантастика?

В Україні гряде адміністративно-територіальна реформа , яка має докорінно перекроїти карту місцевостей. Активісти громадської організації «Бандерівське земляцтво» підійшли до поставленого завдання творчо. На їхню думку замість кострубатого укрупнення сільських рад, можна реформувати устрій мікрорегіону «Бандерівський край» з користю для громад ряду населених пунктів Калуського та Рожнятівського районів Івано-Франківської області та ще й з глибоким ідейно-патріотичним змістом. А головне, таке креативне рішення, за умови вдалої його реалізації, може, стати детонатором потужного інвестиційного буму та справжнього соціально-економічного прориву для депресивної, поки-що, території.

Про що ж конкретно йдеться? Загальновідомо, що ряд сіл на околиці «Чорного лісу» на межі двох районів мають багато спільного (природно-географічне становище, порівняно благополучний рівень охорони довкілля, значні запаси ресурсів: ліс, торф, будматеріали, соляна ропа тощо, які, з часом, можуть мати й промислове використання, унікальний передгірний мікроклімат, чисті водойми, поміж якими знаменита річка Лімниця, глибокі історичні традиції, зокрема, численні пам»ятки, пов»язані із героїчною боротьбою ОУН-УПА за волю України в 30-50-их рр.. ХХ ст., добре збережені народні обряди й ремесла і нарешті перлина Прикарпаття – Меморіальний комплекс Степана Бандери в його рідному селі - все це разом складає непоганий потенціал для розвитку туристичної галузі). Подібними є й проблеми: віддаленість від діючих промислових центрів, безробіття, катастрофічний стан інфраструктури. Водночас, нижче названі села, володіючи деякими перевагами «на перспективу» , у даний час, не відзначаються високим рівнем господарського розвитку.

Центром Бандерівщини вважається мала батьківщина Провідника Старий Угринів, за ним «хата в хату» простягається Угринів Середній, далі (знову ж «через паркан»)- Петранка, згідно з історичними джерелами – колишній Новий Угринів або Угринів- Слобода. Ці три села- це колишні володіння князів Угринівських, які мали навіть свій замок. Продовженням своєрідної «агломерації» є старовинна Новиця (колишнє містечко), перша письмова згадка про неї датується далеким 1367 роком, Бережниця – родинне село провідника ОУН-УПА Карпатського краю Ярослава Мельника –«Роберта» - (1378р.). Безпосередньо на межі лісового масиву розкинулись Завій та Грабівка –повстанська столиця, на березі Лімниці – Добровляни, і Підмихайля – колишнє місцезнаходження старовинного монастиря.

Отож, що ми маємо у підсумку? Якщо припустити об»єднання всіх цих населених пунктів у окрему адміністративно-територіальну одиницю, то її населення становило б більше 15 тис. осіб, сукупна територія – майже 136 ти. кв. км. Наша область знає приклади утворення міст обласного значення і менших масштабів. Звичайно, можна довго перелічувати практичні складності втілення утопічної (?) ідеї,ну, наприклад, складність законодавчої процедури творення міста, але краще зупинімося на можливих перевагах. Недоліки окремих сіл можуть стати перевагами якщо розглядати їх у взаємозв»язку. Можна буде вивільнити частину коштів і спрямувати їх на вирішення нагальних проблем за рахунок оптимізації мережі закладів і установ, уникаючи дублювання. Централізація управління, хоч сільради як базова ланка залишаться, та будуть підпорядковані новосформованій міській раді, додасть чіткості й стратегічності плануванню й здійсненню централізованих заходів із соціально-економічного і культурного розвитку. Набагато ефективнішою обіцяє стати інвестиційна діяльність, передусім у туристичній сфері. Варто згадати приклад Яремча і Болехова, підвищення статусу яких безсумнівно дало свого часу більше позитиву ніж незручностей.

Щоб не дражнити патріотичні почуття жителів кожного із сіл, що ввійдуть нового міста, воно має одержати назву «Бандера»- це буде і вияв пошани до Провідника і могутній інформаційний ресурс для просування описаного проекту.

Невже світла пам»ять про вірного сина України Степана Бандери не заслуговує, щоб ми до його 100-річного ювілею подарували йому ціле місто? 'Іменні' міста на Україні дістались Петровському, Кірову, Дзержинському…, невже Бандера менш достойний…? У світлі справжніх, а не підтасованих результатів проекту 'Великі УКраїнці' - рівень популярності його імені в країні величезний.

Інколи те, що, на перший погляд виглядає майже абсурдно, згодом набуває глибокого змісту та раціональності. Цікаво, що думає про це громадсько-політичний актив Івано-Франківщини та й всієї України?

26 листопада 2008

Ip: 194.44.114.51 Тема: Політика і влада

Земляки Бандери за перепоховання Бандери в рідному селі

Питання перевезення праху Степана Бандери з Мюнхена (Німеччина) в Україну дискутується вже не перший рік. Висловлювались ідеї створити Пантеон Героїв у Києві, Львові,  Калуші (колишній нардеп, тепер міський голова Ігор Насалик навіть обіцяв взяти всі витрати на себе). Нещодавно Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення проголосити 2008-ий Роком Бандери, з поміж основних заходів зініційовано перепоховання лідера українського націоналістичного руху  в його родинному селі. Схвально сприйняли таку ініціативу земляки Провідника.

 У День Соборності України, 22 січня, відбулась чергова сесія сільської ради, на якій депутати Старого і Середнього Угриновів, на пропозицію громадської організації 'Бандерівське земляцтво',  одноголосно ухвалили відповідне звернення до кервництва області, всієї патріотичної громадськості , в якому наголошується: 'Ім”я Степана Бандери стало символом українського національно-визвольного руху ХХ ст. Наближається 100-річний ювілей Провідника ОУН. По всій Україні, у країнах, де проживають наші співітзизники ведеться підготовка до цього визначного ювілею...Земляки Провідника глибоко шанують його пам”ять. У 30-50-их рр. кожен третій староугринівець пройшов через ОУН-УПА, село було оголошено неперспективним і навіть ворожим радянській владі, Старий Угринів пережив репресії і знущання, три рази десятки місцевих сімей депортувались до Мордовії, Караганди, Казазстану, Сибіру, Хабаровського і Приморського краю. Ворогами було заплановано стерти з лиця землі будь-яку згадку про славну патріотичну родину, однак односельці свято берегли спогади про о.Андрія та його дітей, відновлено пам”ятні місця „бандерівської столиці”: криївка у „Медвіцькому”, братську могилу на сільському цвинтарі, нещодавно оновлено меморіальне поховання родин Бандерів і Глодзінських на сільському кладовищі, де покоїться також прах сестри Провідника Марти...

Висловлюємо щиру вдячність і підтримку депутатам обласної ради у їхніх прагненнях відстояти ідею повернення праху Національного Героя України в рідну землю, саме тут, де почав своє сходження, безкомпромісну боротьбу з усіма окупантами Степан Бандера, він знайде вічний спокій і всезагальну пошану, з подальшою розбудовою Меморіального комплексу Старий Угринів стане центром паломництва українців-патріотів цілого світу...'

 Угринівські депутати сподіваються, що в ході підготовки до 100-річчя Провідника ОУН Степана Бандери дійде черга й до вирішення найгостріших проблем його рідного - села Старого Угринова: ремонт сільської дороги; ремонт і реконструкція приміщення, оновлення інвентаря і обладнання Народного Дому, біля витоків будівництва якого у 30-их рр. був майбутній Провідник ОУН;  відкриття на базі Молодіжної Ради Старого Угринова філії районного Центру соціальних служб для молоді для підтримки молодіжних ініціатив, надання послуг, реалізації різноманітних програм в інтересах угринівської молоді та молодих людей навколишніх сіл: Новиця, Бережниця, Завій Грабівка, Зелений Яр, Середній Угринів; видання книжки „Батьківщина Бандери”, матеріали для якої (майже 300 сторінок тексту, десятки ілюстрацій) зібрані місцевими краєзнавцями-ентузіастами; відновлення внутрішнього розпису (знищеного комуно-атеїстами у 70-их рр.), встановлення системи опалення церкви В”їзду Господа в Єрусалим, парохом якої у 1906-1933рр. був о. Андрій Бандера і якій цьогорічної Вербної неділі виповниться 85 років; включення рідного села Степана Бандери до туристичних маршрутів.

  Земляки Бандери впевнені, що жертовна родина Бандерів заслуговує пошани в незалежній Україні, гідне пошанування краянами Степана Бандери та всього героїчного покоління бандерівців 30-50-их рр. ХХ ст. стануть прикладом для наслідування, могутнім детонатором для переосмислення історії, піднесення національної свідомості громадян на всіх теренах Української Самостійної Соборної Держави!

26 листопада 2008


1


  Закрити  
  Закрити